I ord og bilder: Stortorvet

Stortorvet har en lang historie. Etter bybrannen i 1624 skal kong Christian IV av Danmark-Norge ha pekt på området og sagt: «Her skal byen ligge!».

Det nye Christiania

På torget står det i dag en statue av kongen hvor han peker med høyre hånd. Denne statuen ble avduket i 1880 og er laget av Carl Ludvig Jacobsen.

Den eneste bygningen med «Stortorvet» i navnet, Stortorvets Gjæstgiveri, har adresse Grensen 1. Dette bygget er antatt å ha stått ferdig rundt år 1700, og har skiftet eiere utallige ganger. Selv med sine mange restaureringer har fortsatt bygningen et historisk preg og skiller seg ut blant nyere bygninger i området.

Torgkone som selger frukt og grønnsaker på Stortorvet i 1906. Hun sitter ved et bord med varer, omgitt av andre handelsfolk i et snødekket bymiljø, med en statue sentralt i bakgrunnen.
Stortorvet i 1906. Foto: Anders Beer Wilse / Oslo museum.

Domkirken

På adressen Stortorvet 1 ligger Oslo domkirke. Domkirken, som den gang het Vår Frelsers kirke, ble innviet i 1697 og er hovedkirken i Oslo bispedømme. Tronarvingenes brylluper og kongelige bisettelser har funnet sted i kirken etter at Norge ble selvstendig i 1905.

Bortsett fra slottskirken i Akershus var Oslo domkirke den eneste kirken i Christiania i over 150 år. Kirken fikk sin status som domkirke i 1950. Interiøret til domkirken bærer i stor grad preg av barokkstil. I 1699 ble interiøret utstyrt med en prektig altertavle og prekestol. Disse var skåret av en nederlandsk mester som senere ble et forbilde for treskjærere i dalene på Østlandet.

Altertavlen i domkirken markerer begynnelsen på akantusbarokken i Norge, som er en stilperiode preget av utskjæringer av blader i akantusfamilien.

Stortorvet sett fra en høyde i Karl Johans gate. Domkirken til høyre i bildet.
Stortorvet ca. 1920. Foto: ukjent / Oslo museum

Christiania Glasmagasin

Christiania Glasmagasin ligger på Stortorvet 9–12. Glasmagasinet etablerte seg på denne adressen i 1862, men har en lang historie før dette. Selskapet har sin begynnelse i 1739, med en bevilling fra Christian VI (kongen av Danmark-Norge) til Det Norske Kompagni. Kompaniets intensjon var å skaffe rettigheter til nesten alle norske naturressurser.

Kongen ville etablere glassverk i Norge, ettersom at Danmark manglet naturlige forutsetninger for glassproduksjon. De første 100 årene etter sin etablering, bidro selskapet til anleggelser av flere glassverk på Østlandet i Norge. Etter flere runder med eierbytte ble Christiania Glasmagasin et sted for detaljutsalg ved Jernbanetorget i 1856, hvor hovedparten av vareutvalget kom fra Hadeland Glassverk. Forretningen måtte flyttes i 1862 på grunn av en utvidelse av jernbanen. Da falt valget på datidens (Stor)Torvet 10, og er stedet hvor Christiania Glasmagasin fortsatt befinner seg i dag.

Travel torghandel på Stortorvet i 1962 sett ovenfra. Mange mennesker er samlet rundt boder med markiser. I bakgrunnen ses historiske bygninger, inkludert Christiania Glasmagasin. Flere varebiler er synlige blant bodene.
Torghandel i 1962. Foto: Kure Randulf / Oslo museum.

Bilder og filmer på andre nettsteder

Se flere bilder på digitaltmuseum.no

Se filmen "Stortorvets basarer" på digitaltmuseum.no

Se filmen "Avsløring av Vår Frelsers kirkes bronsedører" på digitaltmuseum.no

Se filmen "Oslo Sporveier fylder 60 år" på digitaltmuseum.no

Kilder

Christiania Glasmagasin på snl.no

Oslo domkirke på snl.no

Historie i Stortorvets Gjæstgiveri på stortorvet.no

Stortorvet på lokalhistoriewiki.org