I ord og bilder: Lambertseter

Lambertseter anses å være Norges første drabantby. Navnet Lambertseter kommer fra et gammelt gårdsnavn, og het opprinnelig bare Sæter/Seter.

Lambertseter gård

På 1600-tallet fikk gården navnet Lambertseter, oppkalt etter bonden Lambert som drev gården fra 1611 til 1641. I dag eies gården av Oslo kommune, og våningshuset fra 1825 står fortsatt på adressen Langbølgen 2C. Området rundt gården ble utbygget med borettslag i etterkrigstiden.

Marmorberget var det første borettslaget, og her startet innflyttingen i juli 1952. Lambertseter var også navnet på en administrativ bydel i Oslo kommune fra 1988 til 2004. I dag tilhører Lambertseter bydelen Nordstrand.

Flere lyse boligblokker foran, med en skog i bakgrunnen.
Marmorberget og Antenneveien, september 1958. Foto: ukjent / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.

Ideell plassering for kringkasting

Da kringkastingen kom til Norge på begynnelsen av 1920-tallet, trengtes det kraftige sendere for å ta inn Europas mange stasjoner. Telegrafmyndighetene pekte ut lambertseterplatået, med sine 155 meter over havet som et passende sted for slike sendere.

Kringkastingsstasjonen på Lambertseter sto ferdig i 1929, tegnet i en nyfunkisstil av Thorvald Astrup. Mastene til stasjonen var 150 meter høye og var Nord-Europas sterkeste sendere frem til 1954, da Kløfta-mastene sto ferdige.

En høy antennemast med flere tilhørende kabler sett fra bakkenivå. En person arbeider på masten, som strekker seg langt opp mot himmelen.
Lambertseter radios antennemast i 1952. Foto: Leif Krohn Ørnelund / Oslo museum.

Lambertseterbanen

Lambertseterbanen åpnet i 1957. Den var innlemmet i byens linjenett, og ble da kjørt med trikk istedenfor T-bane slik den gjør i dag. Banen var først kombinert med Kjelsås-trikken, men fikk Jernbanetorget som endeholdeplass fra 1960. I 1966 ble Lambertseterbanen lagt om til T-bane. Banen hadde tidligere fungert som en avgreining fra Østensjøbanen ved Høyenhall, men etter ombyggingen til T-bane ble avgreiningen lagt til etter Helsfyr.

I 1992 ble Lambertseterbanen den første banestrekningen som ble koblet sammen med en vestlig linje på Stortinget T-banestasjon. Gradvis utover på 90-tallet ble også de øvrige T-banelinjene i Oslo koblet sammen. Strekningen fra Stortinget til Bergkrystallen er 10,5 kilometer lang og har 15 stasjoner, fem av dem i tunnel.

Luftfoto av Lambertseter sett mot nord, med senteret i midten. Bildet preges av blokkbebyggelse, og i bakgrunnen ligger Grefsenåsen og Groruddalen.
Lambertseter fra luften, ca. 1958. Foto: Fjellanger-Widerøe og Oslo museum.

Bilder og filmer på andre nettsteder

Se flere bilder på digitaltmuseum.no

Se filmen "Nye forstadsbaner i Oslo, 1958" på youtube.com

Se filmen "Oslos nye bydeler, 1958" på youtube.com

Kilder

Lambertseter på lokalhistoriewiki.org

Lambertseter på snl.no

Lambertseterbanen på snl.no

E. Opsahl og I. Sekne: Fra bønder til blokker (1993, 2. opplag 2023. Oslo: Søndre Aker historielag.)