I Ruters pilotprosjekt med delte, selvkjørende kjøretøy i Groruddalen benyttes en "white label" app levert av Moovit. En "white label" app er en app utviklet av et annet selskap, som rebrandes til å se ut som en Ruter-app. Ruter har dermed reduserte muligheter for å gjøre egne tilpasninger til funksjonaliteten i appen, og er i større grad prisgitt tilpasninger Moovit allerede har implementert.
Denne tilgjengelighetserklæringen beskriver hvilke tiltak som er iverksatt for å gjøre appen tilgjengelig for personer med nedsatt funksjonsenvne og på hvilken måte den samsvarer med kravene i WCAG-standarden (Web Content Accessibility Guidelines) for universell utforming.
De mest sentrale tilpasningene er følgende (gjelder både iOS og Android):
- Appen er optimalisert for bruk av VoiceOver og TalkBack teknologier (inkludert skjermopplesning) på både iOS og Android. Dette er spesielt tiltenkt mennesker med nedsatt syn/blinde, samt mennesker med lese- og lærevansker.
- Appens brukergrensesnitt er tilpasset mennesker med håndmotoriske funksjonsnedsettelser.
- Appen støtter telefonens tilgjengelighetsfunksjoner som forstørret tekst og zoom.
Mer informasjon på Moovit sine nettsider
Ruters visjon er å skape bærekraftig bevegelsesfrihet for alle – uavhengig av funksjonsnedsettelser eller andre forhold. Dette innebærer at en fremtidig, storskala bestillingstjeneste med selvkjørende kjøretøy også skal være tilpasset alle brukergrupper.
En viktig del av pilotprosjektet er derfor å brukerteste og lære hva som fungerer og ikke fungerer for brukere med ulike funksjonsnedsettelser, og hvilke andre tilpasninger som må gjøres med tjenesten, inkludert app og digitale flater for å fungere godt for alle brukere. Dette gir unik innsikt og læring til Ruter som vi tar med i utvikling av egne digitale flater.