I ord og bilder: Middelalderparken

Middelalderparken er, som navnet tilsier, et område i bydel Gamle Oslo med flere ruiner fra middelalderen. Parken ble åpnet i år 2000 for å gi bedre tilgang til ruinene.

Nordens største ruinområde

Den er en del av Middelalderparkområdet sammen med Minneparken og Oslo ladegård. Dette området er Nordens største sammenhengende bevarte ruinområde. Ruinene i parken er fra Mariakirken, Clemenskirken og Kongsgården.

På vestsiden av parken ligger et vannspeil som har fått tilnavnet Tenerife. Middelalderparken har tidligere vært hjemmet til både Øyafestivalen (2001–2013) og Oslo Middelalderfestival (1994–2013). I dag ligger Follobanen med Blixtunnelen rett under parken.

To personer bader i vannet, mens flere mennesker slapper av på gressplenen i bakgrunnen. Området er preget av grøntarealer og historiske bygninger, med noen ruiner synlige nær trærne. Himmelen er klar og blå, og bildet gir en sommerlig atmosfære av rekreasjon i parken.
Vannspeilet i 2001. Foto: Rune Aakvik / Oslo museum.

Mariakirken

Mariakirken var en kirke ved foten av Ekeberg og antas å ha blitt reist for første gang på midten av 1000-tallet. Kirken var kongens egen kirke, og ruinene etter grunnmuren ligger fortsatt i Middelalderparken. Den eldste versjonen var en enskipet trebygning som senere ble gjort om til en steinkirke og utvidet flere ganger.

Rundt år 1300 gjennomgikk Mariakirken en større ombygging og ble til en stor teglkirke. Skipet ble utvidet vestover, fikk to nye tårn i vest og et nytt korsformet kor. Mariakirken brant i år 1523, og var så forfallen i 1542 at den ikke kunne repareres lenger. Dermed ble kirken jevnet med jorden.

Mariakirken hadde en religiøs funksjon, men hadde størst betydning som politisk institusjon og statsadministrasjon i tiden før reformasjonen. Kong Håkon V ble gravlagt i Mariakirken.

En gruppe mennesker med guide ved ruinene av Mariakirken. I bakgrunnen er Ekeberg og en parkering for jernbanevogner.
Mariakirkens ruin i 1966. Foto: Erling N. Christiansen / Oslo museum.

Clemenskirken

Clemenskirken ble sannsynligvis bygget rundt år 1100, men det har trolig vært to eller tre trekirker på samme sted før den. Den første kirken kan ha blitt grunnlagt av Olav II Haraldsson (Olav den hellige) eller Olav Tryggvason. Den siste trekirken ble antakeligvis bygget etter ønske av Harald Hardråde.

Rundt kirken er det funnet rester av en av Norges eldste kirkegårder, med graver datert til rundt 980-1030. Disse er noen av de eldste kristne gravene funnet i Norge, som tyder på et godt etablert kristent samfunn i området allerede før år 1000.

Middelalderparken og ruinene etter denne kirken ligger i bydelen Gamle Oslo, og det er i området rundt gravfeltet til denne kirken at den første urbane bosetningen i byen begynte å ta form. Clemenskirken var en steinkirke med hjørnetårn, og er en av de få kirkene vi vet om med toskipet grunnplan. Kirken gikk ut av bruk etter reformasjonen, og ble trolig lagt i ruiner kort tid etter. Ruinene som i dag ligger igjen etter kirken har fredet vernestatus.

En mann sitter ved siden av et utgravingsområde. I bakgrunnen er en teglsteinsbygning med flere vinduer. Spader og andre verktøy ligger spredt på bakken nær utgravningsområdet.
Arkeologiske utgravinger i Middelalderparken. Foto: ukjent / Oslo museum.

Bilder og filmer på andre nettsteder

Se flere bilder på digitaltmuseum.no

Se filmen "Her hviler… – Oslos kirkegårder, 1953" på youtube.com 

Kilder

Øyafestivalen på snl.no

Follobanen på snl.no

Mariakirken på snl.no

Mariakirken på wikipedia.org

Middelalderparken på lokalhistoriewiki.org

Clemenskirken på wikipedia.org