Fra stua til stuen

Navnet Majorstuen kommer fra en liten stue som ble oppført omkring 1750 på en løkke under Nedre Blindern gård. Det er usikkerhet rundt hvem stuen faktisk er oppkalt etter, ettersom kaptein Michael Wilhelm Sundt oppkalte sin sønn etter seg selv. Sønnen døde ung, og oppnådde aldri sin egen tittel som kaptein. Dermed forble han kun major Michael Wilhelm Sundt.
Stuen lå i Sørkedalsveien 1B, var et utfartssted for byfolk og ble drevet som restaurant på slutten av 1800-tallet. Det var lokalbefolkningen i Aker som begynte å kalle området rundt stuen «Majorstua». Navnet kom på kartet i år 1800, skrevet «Majorstuen» på grunn av den danske rettskrivingen.
Strøket ble etter hvert bebygget med leiegårder for borgerskapet. Dette førte til en endring i uttalelsen av navnet, hvor beboerne uttalte navnet etter skrivemåten. Stuen måtte dessverre rives i 1913 for å gjøre plass til Smestadbanens stasjonsbygning.
Huset ble flyttet til Husebyveien 12, og står der fortsatt i dag (preget av sterk ombygning). I dag uttales navnet på området både med a- og en-ending, avhengig av språkpolitisk og sosial tilhørighet.
Frognerparken

Omtrent 600 meter fra T-banestasjonen finner man Frognerparken. Området hvor Frognerparken ligger i dag, ble kjøpt av daværende Kristiania kommune i 1896 med planer om å gjøre deler av området om til kirkegård.
Ved århundreskiftet ble det isteden bestemt at det skulle etableres en offentlig park for avslapning og idrett i området. I Frognerparken ligger også Vigelandsparken med sine 214 skulpturer av Gustav Vigeland. Dette er den første parken i Norge som har blitt fredet av Riksantikvaren (2009), og er en av Norges største turistattraksjoner.
Skulpturene i parken ble avduket på forskjellige tidspunkt, fra den første i 1939 til den siste i 2002. De mest kjente skulpturene i parken er Sinnataggen, Fontenen og Monolitten. Den sistnevnte skulpturen ble avduket i 1944. Da hadde tre steinhuggere vært i arbeid i 16 år for å få den ferdig. Steinen den er laget av ble fraktet fra Iddefjorden ved Halden i ett stykke.
Sporveismuseet
Rett rundt hjørnet fra Majorstuen T-banestasjon, i Gardeveien 15, ligger Sporveismuseet, også kjent som Vognhall 5. Museet drives av frivillige medlemmer fra Lokaltrafikkhistorisk forening (LTF), som ble stiftet allerede i 1966. Foreningen arbeider for å bevare og formidle historien om kollektivtrafikk i Oslo og Akershus.
På Sporveismuseet kan du se en stor samling av sporvogner, tilhengere, redskaper, gjenstander fra stasjoner, billettering, skilt, plakater, uniformer og mye mer relatert til kollektivtrafikkhistorien. Utstillingen er kurert for å inneholde et så bredt spekter av kollektivtrafikkhistorien som mulig, fra en hestesporvogn fra 1875 til de sist brukte T-banevognene.
Museet har også flere tekstplakater og videofremvisninger om kollektivtrafikk, byhistorie og byutviklng, og formidler historier både fra reisende og arbeidere på banen. Medlemmene av LTF jobber også med å digitalisere en stor samling av fotografier og kulturhistoriske gjenstander på Digitalt Museum.
Sporveismuseet er midlertidig stengt for ombygging, blant annet for å tilrettelegge et universelt utformet inngangsparti, og åpner igjen høsten 2024.

Bilder og filmer på andre nettsteder
Se flere bilder på digitaltmuseum.no
Se filmen "Majorstuen stasjon, Holmenkolldagen 1924" på youtube.com
Kilder
Major Sundts lille stue på aftenposten.no
Frognerparken på wikipedia.org