Har tatt over 100 turer med selvkjørende biler

I mange deler av Oslo kan det være langt mellom dør og destinasjon, særlig når reisen krever flere bytter og god planlegging. Men hva om du kunne reise direkte på bestilling, uten å tilpasse deg rutetider?
I et pilotprosjekt tester Ruter nå selvkjørende transport i Groruddalen. Du bestiller reisen i en egen app, og blir hentet i nærheten av der du er – sammen med andre som skal samme vei. Målet er å gjøre hverdagsreisene enklere, mer fleksible og mer bærekraftige.
Daniel (16) fra Ammerud har brukt tjenesten flittig. Over hundre turer har det blitt så langt, og selv føler han seg trygg hver eneste gang.
– Jeg var litt spent første gang, det var jo noe helt nytt. Men det tok ikke lang tid før jeg stolte på bilen og skjønte at alt fungerte som det skulle. Nå tenker jeg ikke engang over at bilen kjører selv. Det føles helt vanlig, sier han.
Raskere frem, færre bytter
Daniel bruker tjenesten til både trening, vennebesøk og til å utforske nye deler av Groruddalen.
– Jeg slipper å ta buss og bytte flere ganger. Det sparer tid, og jeg får sett nye steder i området. Det har gjort hverdagen min mye enklere.
Reisene bestilles i appen «Selvkjørende», der du velger start- og sluttpunkt, og får tildelt en virtuell holdeplass, et definert påstigningssted, som du skal møte opp på, i nærheten av der du er. Bilen kan plukke opp flere passasjerer underveis, men reisetiden holder seg likevel jevn.

– Det er gøy å følge med på skjermen og se hvordan teknologien fungerer. Jeg liker å se hvordan bilen oppdager fotgjengere, biler og sykler – og hvordan den håndterer trafikken. Og så får jeg gi tilbakemeldinger, så det føles som jeg er med på å teste og forme hvordan tilbudet kan bli fremover, sier Daniel entusiastisk.
Fra Romsås til Furuset – på under ti minutter
For Ukeje, som bor på Romsås, har de selvkjørende bilene blitt en fast del av hverdagen. Han bruker dem først og fremst til og fra jobb – en reise som tidligere tok rundt 30 minutter med vanlig kollektiv, tar nå under ti. – Det gjør en stor forskjell for meg i hverdagen, sier han.
Ukeje oppdaget tilbudet først via en nyhetssak, og ble raskt nysgjerrig. At det ble rullet ut i hans eget nabolag, gjorde terskelen lav for å teste det ut. Siden har han brukt det jevnlig. Som bærekraftstudent vurderer han tjenesten både fra et miljø- og samfunnsperspektiv.

– Det er elbiler med lave utslipp, og det passer perfekt inn i hverdagen min. Når jeg kan velge noe som både er praktisk og bærekraftig, gjør jeg det gjerne.Om fem–ti år tror jeg selvkjørende biler er helt vanlig, også her i Europa. I USA har de holdt på med dette lenge. Det er bare et spørsmål om tid.
Han håper tilbudet på sikt kan bygges ut – med gruppepriser og nattkjøring.
– Det ville gjort det enda mer aktuelt for oss som bor litt utenfor sentrum. Jeg tror veldig mange ville brukt det da.
Et teknologisk løft for hverdagsreisene
Ruter har jobbet med selvkjørende transport siden 2018. Prosjektet i Groruddalen er en del av en større satsing på fremtidens mobilitet – der kollektivtilbudet skal bli mer fleksibelt, bærekraftig og tilgjengelig.
Lars Gunnar Lundestad i Ruter har vært med siden de første bilene kom på veien.
– Vi tester ny teknologi, nye forretningsmodeller og måter å reise på, men det viktigste er å utvikle løsninger som fungerer godt for folk i hverdagen. Vi ønsker å tilby noe som kan konkurrere med privatbilen, sier han.
I dag benyttes elektriske personbiler. Videre i utviklingen planlegges det større og mer fleksible kjøretøy, med løsninger som bedre kan møte ulike brukerbehov – blant annet bedre tilgjengelighet for reisende med nedsatt mobilitet.

For å ivareta sikkerheten er det alltid en operatør med i bilen som følger med på turen og kan gripe inn ved behov.
– Vi jobber steg for steg for å utvikle et trygt og robust tilbud. Det handler ikke bare om teknologi, men om å forstå hvordan folk faktisk vil bruke det. Derfor er tilbakemeldingene vi får nå helt avgjørende, sier han.
Vil du teste selv?
Ruters selvkjørende biler kjører nå i et definert område i Groruddalen og Lørenskog – blant annet mellom Romsås, Furuset, Ellingsrud, Ammerudgrenda og Lørenskog stasjon.
Du laster ned appen «Selvkjørende», oppretter profil og bestiller reise når det passer deg. Bilen henter deg på en virtuell holdeplass i nærheten og kjører deg dit du skal – sammen med andre som har bestilt i samme retning.

– Jeg har tatt over hundre turer nå, og kan trygt si at det bare funker. Alle burde sjekke det ut, sier Daniel med et smil.
Les mer om tjenesten og hvordan du kommer i gang