Tilgjengelighet

Sitter du i rullestol, reiser med barnevogn eller har nedsatt funksjonsevne? Her finner du informasjon om tilgjengeligheten om bord våre busser, trikker, T-baner og båter. 

Rullestol og barnevogn

Rullestol: Maksstørrelse, -vekt og sikkerhet

Rullestolbrukere reiser gratis.

Husk at rullestoler skal sikres om bord med festene som er tilgjengelig. Av hensyn til sikkerhet er det maksstørrelse og –vekt avhengig av hvilket transportmiddel du reiser med. Du selv er ansvarlig for å holde deg innenfor rammene som er beskrevet under.

Størrelse og vekt er i samsvar med de elektriske rullestolene som er mest brukt i dag.

På buss

Maksstørrelse og –vekt dersom du reiser med buss:

 • Rullestolens lengde skal ikke være over 1200 mm, bredden ikke over 700 mm, og høyden maksimalt være 1090 mm (alle mål uten bruker).
 • Totalvekten inklusive bruker skal ikke overstige 250 kg.
 • Elektriske rullestoler kan ha en maksimalfart på 10 km/t.

Ruters busser er utformet i henhold til krav i forskrift om universell utforming og det underliggende Bussdirektivet vedlegg 7.

På T-bane, trikk og båt

Maksstørrelse og vekt dersom du reiser med T-banen, de nyeste trikkene (linje 17, 18 og 13) og båtene som går mellom Aker brygge, Nesodden og Vollen:

 • Rullestoler på inntil 1460 mm lengde, 750 mm bredde og 1350 mm høyde kan tas med.
 • Totalvekten inklusive bruker må ikke overstige 325 kg.

På øvrige båter er det begrenset tilgjengelighet for rullestoler.

De eldre trikkene på linje 12, 19 og til dels linje 13 er ikke tilrettelagt for rullestol.

Barnevogn: Maksstørrelse og sikkerhet

 • Du kan ha med barnevogn gratis hvis det er plass om bord.
 • Det er sjåføren som avgjør om det er plass, ut fra sikkerheten.
 • Sørg for at barnevognen står sikkert med bremsen på, og hold den fast om nødvendig. Du er selv ansvarlig for eventuell skade barnevognen måtte påføre andre.

Av hensyn til sikkerhet er det også størrelsesbegrensninger for barnevogn, avhengig av hvilket transportmiddel du reiser med. Husk at du selv er ansvarlig for å holde deg innenfor disse rammene:

 • Barnevognens lengde må ikke være over 1200 mm og bredden ikke over 800 mm.

Unntak:

 • På T-banen, de nyeste trikkene (linjene 13, 17 og 18) og båtene mellom Aker brygge, Nesodden og Vollen kan du ta med barnevogn med en lenge opp til 1460 mm og bredde opp til 800 mm.
 • På de gamle trikkene (linjene 11, 12 og 19) er dørene smale, slik at barnevognens lengde ikke kan være over 1200 mm og bredden ikke over 700 mm.

Tilgjengelighet om bord

De fleste bussene, trikkene, T-banen og båtene er tilgjengelige og tilrettelagt, slik at det er enkelt å komme om bord med rullestol og barnevogn. Men for å kunne rulle rett om bord, er du også avhengig av at plattformen/stoppestedet er tilpasset dette både ved på- og avstigning.

T-banen

Alle T-banevognene har lavt gulv uten trappetrinn, så det er enkelt å komme seg om bord. På enkelte stasjoner kan det være høydeforskjell mellom tog og plattform, som for eksempel på Nationaltheatret. Det kan være deler av plattformen, som er mer tilgjengelig og egner seg bedre for ombordstigning enn andre. For å få best plass, bruk dørene som er nærmest leddene på T-banevognen.

T-banestasjonene har rampe eller heis til plattformen (med unntak av Frøen stasjon), i tillegg til trapp.

Har du spørsmål om hvordan du reiser med rullestol på din linje? Ring T-banen på telefon 952 58 000.

Trikken

Nye trikker på linje 17, 18 og til dels 13

De nyeste trikkene (SL95) har lavt gulv for enkel ombordstigning. Bruk rullestol-/barnevognknappen for å gjøre føreren oppmerksom. Det er normalt plass til en rullestol eller to barnevogner ved hver midtdør.

Gamle trikker på linje 11, 12 og 19

Du kommer dessverre ikke om bord med rullestol på de eldre trikkene (SL79) ettersom de har trappetrinn.

Reiser du med barnevogn anbefaler vi å bruke venstre dørblad i trikkens to midtdører. Dette er bredest og har ingen stolpe på innsiden som sperrer for barnevognen. Og et tips: Gå inn på trikken med barnevognhanken først. Da unngår du at barnevognen tipper unødvendig.

Bybuss i Oslo

Alle bybussene har lavt gulv, slik at det er enkelt å komme om bord. Bruk gjerne midtdørene for å få best plass. Normalt er det plass til én rullestol eller to barnevogner ved hver midtdør. Bruk rullestol-/barnevognknappen for å gjøre føreren oppmerksom når du skal på eller av.

Regionbuss i Akershus

De fleste busser har lavt gulv så det er enkelt å rulle om bord. Noen busser har likevel høyere gulv, så det kan være vanskeligere å komme på alene. Reiser du med barnevogn, rullestol og lignende kan du trenge hjelp fra sjåføren eller andre passasjerer for å komme deg om bord. Dette gjelder ekspressbusser, noen skolebusser og noen av bussene som kjører til og fra Drøbak.

Båt

B10 mellom Nesodden og Aker brygge

Alle båtene er tilpasset i begge ender, slik at du enkelt kommer deg på og av.

B11, B20, B21 og B22

Båtene har en rampe som kan løftes opp og ned, men ved lavvann kan rampen bli veldig bratt og by på utfordringer for barnevogner og rullestoler. Mannskapet er behjelpelige med av- og påstigning.

B1, B2, B3, B4 til og fra øyene

Du kan kjøre rullestolen/trille barnevognen om bord, men bortsett fra Rådhusbrygge 4 er ingen av bryggene spesielt tilpasset. Det er mobile ramper som tas i bruk ved behov, men ved ekstremt lavvann eller høyvann kan av- og påstigning være utfordrende. På noen av øyene, spesielt Gressholmen, er det i tillegg kun stier, og dermed ikke spesielt godt tilrettelagt for barnevogner og rullestoler.

Skal du reise med tog? Les om tilgjengelighet på tog på nsb.no

Hørsel og syn. Piktogram

Hørselshemmede og synshemmede 

Vi jobber hele tiden med å gjøre informasjonen tilgjengelig for alle som reiser med oss.

 • Alle busser er utstyrt med innvendige skjermer som viser de neste tre holdeplassene, og hvor mange minutter det er dit.
 • I alle transportmidler er det opprop som forteller hva som er neste holdeplass.
 • RuterReise-appen for iPhone har tekst-til-tale-løsning.
 • Reiser du med rullestol kan RuterReise-appen vise hvilke trikker som har lavt gulv for enkel ombordstigning.
 • Det er montert sanntidskilt med tekst-til-tale-løsning på flere holdeplasser.

Lurer du på noe? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg!

Kontakt oss

Fant du det du lette etter?

{{max-description.length}}

Vi svarer dessverre ikke på tilbakemeldingene. Pass på at du ikke legger ved personlig informasjon som navn, e-post eller mobilnummer. For å få svar på henvendelsen anbefaler vi at du bruker kontaktskjema.

Tusen takk for tilbakemeldingen din!