Hopp til header
Hopp til navigasjonsmeny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til footer
MinSide

Hva er egentlig sanntid?

Sanntid vises på mobil app og ulike skilt Avgangstider i "sanntid" får du på elektroniske skilt på stoppestedet, på internett og rett i lomma på mobiltelefonen din.

Sanntid (real time) i kollektivtrafikken brukes om avgangstider som oppdaterer seg live, i sann tid. Avgangstiden beregnes ut i fra hvor lang tid kjøretøyet normalt bruker mellom to stoppesteder og hvor langt det har kjørt siden siste meldepunkt.

Slik fungerer sanntid

Sanntid må ikke forveksles med tid som er sann, som i en fasit. Systemet baserer seg på kjøretid i en normalsituasjon, men vet dessverre lite om hvor mye lengre tid bussen bruker på grunn av kø, trafikkuhell, store snømengder og andre hendelser som skaper forsinkelser.

Sanntidsskilt.

Minutter og klokkeslett

På sanntidsskilt med plass til bare to tegn, vises antall minutter til neste avgang.

På skilt med plass til flere tegn, på internett og på mobil vises minutter for avganger de neste 10 minuttene og klokkeslett for senere avganger. Her har vi også mulighet til å legge ut meldinger om kjente avvik i kollektivtrafikken.

Ca på Sanntidsskilt.

"Ca" betyr planlagt rutetid

Dersom vi ikke har prognose for det aktuelle kjøretøyet (avgangen) vil det vises planlagt rutetid etter tidtabell. Dette angis ved at det står "ca" foran avgangstiden.

Årsaken til at det vises "ca" kan være at det ikke er kontakt mellom kjøretøyet og sentralsystemet eller skiltet, eller at kjøretøyet ikke har startet fra første stoppestedet på ruten ennå.

Kø-varsling på sanntidsskilt.

"Kø" vises når kjøretøyet står fast i trafikken

Når kjøretøyet står fast i trafikken vil ikke prognosen for avgangstidspunktet være riktig. For å vise dette, prøver vi ut at skiltet veksler mellom ordet "kø" og destinasjonsnavnet.

Køvarsling er for tiden under testing og vil etter hvert tilpasses og videreføres til internett og mobil.

Avviksinformasjon på sanntidsskilt

Avviksinformasjon

Sanntidssystemets prognoser stemmer ikke alltid med virkeligheten. Ved uforutsette hendelser som et trafikkuhell, vil ikke prognosene ta høyde for hvor lang tid det tar å åpne veien eller hvor lang tid en omkjøring vil ta. Tilsvarende vil det være med store snømengder om vinteren.

Når vi har informasjon om slike avvik, legger vår infovakt ut meldinger på skilt på aktuelle stoppesteder i tillegg til meldinger i våre web- og mobilløsninger. I T-banesystemet oppdateres meldinger på skilt av Oslo T-banedrift.

 

Vil du vite mer?

Ønsker du å vite mer om hvordan sanntidssystemet fungerer og hvem som står bak? Les mer om sanntidssystemet.

Les også mer om hvordan du kan sette opp din egen sanntidsskjerm.

Se vår video om sanntidssystemet

 
Publisert 01.04.2011 kl. 11:02. Sist oppdatert 22.05.2013 kl. 15:03

Ruter.no bruker cookies for trafikkmåling og optimalisering av innhold. Fortsett å bruke nettsiden som normalt hvis du godtar dette.

Lukk