Hopp til header
Hopp til navigasjonsmeny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til footer
MinSide

Om reisekortet

Hånd som holder et reisekort Reisekortet kan du fylle med billetter eller reisepenger.

Reisekortet er et plastkort som du fyller opp med billetter eller reisepenger. Ved fornyelse av billetter og påfyll av reisepenger beholder du det samme reisekortet - du fornyer bare innholdet. Reisekortet får du ved alle Ruters betjente salgssteder.

Videoer om reisekortet

 

Slik fungerer reisekortet

Reisekort for første gang?

Reisekortet kan du skaffe deg der du vanligvis kjøper Ruters billetter - se oversikt over salgssteder. Du kan også bestille reisekort med billett eller reisepenger her på ruter.no - gå til bestilling.

Fornyelse

Når du skal fornye billetten, beholder du det samme reisekortet - du fornyer bare innholdet. Det gjør du på en billettautomat eller ved Ruters salgssteder. Du kan ha inntil to periodebilletter fra Ruter i reisekortet samtidig: én aktiv og én "på vent".

Gamle reisekort (utstedt før 2011/2012) har 4 års levetid, og de nye har 10 års levetid.

Les av reisekortet

Første gang du reiser med en ny billett, må du aktivere (starte opp) billetten ved å lese av reisekortet på en kortleser. Kortlesere finner du om bord på buss, trikk og båt. Reiser du med tog eller T-bane finner du kortleserne på stasjonsområdet eller på plattformen. Hold reisekortet rolig foran pil-symbolet på kortleseren til det lyser grønt og du hører et kort pip. Aktivering kan sammenliknes med stempling av papirbillett.

Dersom du ikke har en aktiv billett i kortet, vil en eventuell ubrukt billett aktiveres/ evt. reisepenger bli trukket ved avlesningen. Vær oppmerksom på at ny billett ikke vil bli startet så lenge det er tid igjen på den gamle.

 Ved påstigning foran på busser skal alle lese av kortet. Dette er sjåførens måte å kontrollere din billett. Dette gjelder alle grønne regionbusser, samt røde "singelbusser".

Vi anbefaler uansett at du leser av kortet på hver reise, slik at du er sikker på at du har gyldig billett - les mer om aktivering av elektroniske billetter.

Prioritering av ulike billetter i reisekortet

Dersom du har flere typer billetter i reisekortet vil de startes i følgende rekkefølge (forutsatt at du er innenfor billettens gyldighetsområde):

1. Abonnementsbillett
2. Enkeltbillett
3. Periodebilletter (Disse er likt prioritert. Du kan ha en aktiv og en «på vent».)
4. Reisepenger

En gyldig billett vil alltid prioriteres, slik at dersom en periodebillett er startet, vil ikke enkeltbillett bli aktivert før periodebilletten er utløpt.

Vær oppmerksom på at du ikke får lagt inn en ny periodebillett i reisekortet dersom du allerede har én periodebillett som ikke er startet. Det vil si at hvis du har en 30-dagersbillett ”på vent” i kortet, men ombestemmer deg og vil heller reise med en 7-dagersbillett, får du ikke lagt denne billetten inn i reisekortet da du ikke kan ha to billetter ”på vent”.

Billettens utløpsdato og klokkeslett

Når du leser av reisekortet på en kortleser, vil du se utløpstidspunkt på skjermen.

På regionbussene kan du spørre sjåføren om en utskrift over innholdet i kortet ditt.

På en billettautomat kan du ta en utskrift av innholdet i reisekortet. For registrerte kort kan du sjekke utløpstidspunkt på MinSide - mer om MinSide.

 

Mer om reisekortet

Registrert kort eller uregistrert (anonymt) reisekort?

Alle reisekort som selges ved Ruters utsalgssteder er uregistrerte. Transaksjonene i kortet knyttes ikke til brukeren, og du reiser dermed anonymt. Skulle du miste kortet, er verdien dessverre tapt. Ønsker du å være beskyttet mot tap, kan du registrere reisekortet. Les mer om registrerte reisekort eller gå til registrering.

Mer informasjon?

Trenger du mer informasjon om bruk av reisekort og reisepenger, hjelper vi deg gjerne - se kontaktinformasjon. Les mer om elektronisk reisekort og personvern.

Publisert 01.07.2011 kl. 09:19. Sist oppdatert 30.01.2015 kl. 09:08